Som nybliven förälder längtar man oftast mycket till dess att de första tänderna på barnet börjar att komma fram. Det vanligaste är att det är framtänderna som växer ut först och därefter kommer resterande tänder och kindtänderna fram. När ett litet barn börjar att få tänder kan det lätt skapa obehag och i vissa fall kan barnet få en lättare feber. Denna feber är inte farlig, men kan naturligtvis göra att barnet blir hängigt.

Smärtan är en naturlig process, men kan ibland skapa svårigheter för barnet att äta. Vissa barn blir även mer gnälliga då de inte kan använda munnen som vanligt. Smärtan kan lindras genom att ge barnet något svalt att tugga på, t.ex. en bitring eller en napp som har legat i kylen. På apoteket finns det även salvor som stryks på och som bedövar området.

En mycket vanlig fråga är då när man ska börja att borsta tänderna på sin bebis. Svaret är enkelt och man ska naturligtvis börja med tandborstningen så fort det finns en tand att borsta. I början är det viktigt att man använder dig av en tandborste specifikt framtagen för barn. Denna borsta är mycket mindre än vanliga tandborstar och är dessutom mycket mjukare för att skydda barnets ömtåliga tandkött. Kom ihåg att smaken av tandkräm kan vara väldigt annorlunda. I början bör du därför bara använda en ytterst liten mängd, så att barnet gradvis vänjer sig vid smaken.

Trots att mjölktänderna inom sinom tid ska trilla ut, så behöver de tas om hand på samma sätt som de “riktiga” tänderna. Med detta sagt är det därför viktigt att du borstar barnets tänder morgon och kväll och att du använder en tandkräm som innehåller flour. Det finns många bra tandkrämer för barn som har en mer fruktig smak, istället för de starka (eller milda) tandkrämerna med smak av mint och mentol.