Är det inte rätt fantastiskt att människans tänder börjar att utvecklas och existera långt innan man har lämnat den varma och trygga magen på sin mamma. Under den tandlösa perioden av småbarnslivet så ligger tänderna i käken och växer till sig och när barnet är cirka 6 månader gammal så brukar den första tanden dyka upp. Vissa barn får tänder tidigare än så och för andra tar det längre tid.

Hur tänderna dyker upp kan vara mycket varierande, men det vanligaste är att framtänderna i underkäken är de mjölktänder som dyker upp först. Tänderna kan vara riktigt vassa och alldeles mjölkvita, därav sitt namn. Efter framtänderna i underkäken kommit dyker framtänderna i överkäken upp och därefter följer kindtänderna i rask takt. Man bör inte oroa sig för om tänder kommer upp i någon annan ordning. Tänderna dyker upp på ett sådant sätt som passar ditt barns mun bäst.

Sammanlagt får barn hela 20 stycken tänder, 10 uppe och 10 nere. När barnet har nått 2,5 till 3 års ålder så brukar alla tänder vara ute, men precis som ovanstående så kan även detta variera.

Det är inte ovanligt att barn kan bli sjuka i samband med att de får sina tänder. Det råder dock delade meningar om det beror på tänderna i sig eller om barnet bara har råkat bli smittad vid just det tillfället. Många föräldrar vittnar dock om att barn fått feber eller diarré i samband med att tänderna kommer ut. Som förälder bör man komma ihåg att det kan klia riktigt ordentligt när tänderna växer. Det kan kännas skönt för barnet att få klia tillbaka genom att bita på något eller med hjälp av ditt finger få sitt tandkött försiktigt gnuggat. Får barnet mycket ont och svårigheter att äta finns det receptfria bedövningssalvor att köpa på apoteket.