Människor är idag medvetna om den estetiska anledningen till att se efter sina tänder, men få människor är medvetna om de positiva hälsoeffekter som tandborstningen faktiskt har. Forskning har visat att ett infekterat tandkött snabbt kan öka risken för att man t.ex. ska utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, men även få problem med luftvägarna eller till och med diabetes. Det finns med andra ord många anledningar till att sköta om sina tänder och i denna text får du veta hur du optimerar din handhälsa. Skulle du dock få smärta i munnen behöver du naturligtvis få professionell hjälp, behöver du akut tandvård? Klicka här och få bukt med problemet.

  • Borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll.
  • Skölj inte ur din mun med vatten efter att du har borstat klart. Flouren från tandkrämen bör få stanna på dina tänder och verka hela natten.
  • Rätt borstteknik är viktigare än man tror. Försök att sikta din tandborste på just de område där tanden möter ditt tandkött och borsta alltid i en 45-gradig vinkel.
  • För att tandborsten ska kunna göra sitt jobb behöver den vara ren och fräsch. Skölj alltid av din tandborste i varmt vatten efter att du är klar och investera regelbunden i en ny tandborste när den du har är sliten.
  • Minst en gång om dagen bör du använda dig av något av följande: tandtråd, mellanrumstandborstar eller tandstickor. Tandstickor bör man dock använda med försiktighet, så att man inte skadar tandköttet.
  • Ett vanligt missförstånd är att hård och kraftfull tandborstning gör tänderna renare. Att borsta för hård skapar istället skador på ditt tandkött och kan göra dina tänder känsligare. Satsa på en mjukare tandborste om möjligt och borsta med korta drag. Tänk på att borsten ska gå fram och tillbaka i munnen och inte upp och ned.
  • Borsta alla sidor av tänderna. Insidan, tuggytan och utsidan.