Tandläkarbesök

Att gå till tandläkaren är något som vi alla bör göra. Att ta hand om vår munhälsa är viktigare än vad många tror och trots detta ä det många som inte besöker tandläkaren när de ska. Det kan finnas många anledningar till detta. Vissa kanske inte har råd medan andra är rädda för tandläkaren. Kanske har det haft en dålig upplevelse som barn och känner inte att de kan komma tillbaka.

Finns det något som heter Tandvårdsrädd? Att vara rädd för att ta hand om sin munhälsa kan bero på många saker. Kanske är det så att ditt tandkött blöder när du borstar tänderna och det kan vara skrämmande för många. Åsikterna om att borsta tänderna går isär mycket eftersom tandläkarna tycker att vi ska borsta varje dag medan det finns privatpersoner som faktiskt inte borstar tänderna alls. De kanske tuggar tuggummi istället för att få den där fräschheten i munnen.

Tyvärr finns det de som faktiskt inte har råd med tandvård eller annan vård för den delen. Det är de hemlösa som passar in på den beskrivningen. De har inte råd till den tandvård som de borde. Det innebär oftast att de har väldigt dåliga tänder. Det finns sjukdomar som drabbar tandköttet och som inte är det roligaste. Det kan vara så att du har god munhälsa och borstar tänderna regelbundet men denna sjukdom gör ändå att tandköttet ruttnar, och då kommer du tillslut inte ha några tänder kvar. Det kan innebära att du kommer få gjort en brygga av plasttänder som du kan ha istället.

Idag finns det många olika tandborstar och tandkrämer och annan utrustning som gör att du kan välja det som passar för just din mun. Vissa människor väljer att både borsta tänderna, ha munsköljvatten och använder tandtråd och tuggar tuggummi. Men det är långt ifrån alla.