Enda sedan barnsben får vi lära oss att borsta tänderna och ta hand om vår munhygien, men hur många av oss vet egentligen hur man borstar på rätt sätt? Många lägger ingen större vikt på hur tänderna borstas, så länge man får bort plack och matrester. Att borsta tänder på rätt sätt är dock väldigt viktigt och här får du läsa om de vanligaste borstnings-misstagen som människor över hela världen gör.

1. Ett av de absolut vanligaste misstagen vi människor gör är att vi sköljer ur munnen med vatten när vi är klara. När man har borstat är det skönt att rena munnen på rester från tandkrämen och det svala vattnet blir som en liten avslutning på hela tandborstandet. Man bör dock se till att undvika att skölja ur munnen efter att man har borstat klart, eftersom man då även sköljer bort flouret som är tänkt att skydda tänderna.

2. Misstag nummer två är att man inte byter tandborste tillräckligt mycket. Efter att man är klar så sköljer man av tandborsten, men hur ofta köper man egentligen en ny? För att munhälsan ska vara på topp och tandborsten ska ha den effekt som den ska så behöver den vara ren och fräsch. En jämförelse som man kan ha i åtanke är hur det skulle vara att kamma håret med en kam som bara har tre piggar kvar. Titta på stråna på tandborsten och se om de är böjda. Böjer de sig är det dags för en ny.

3. Det sista misstaget som vi ska tala om är hårdheten på våra tandborstar. Till barnen köper vi de mjukaste och mest behagliga borstar, men till och själva satsar vi på hårda och kraftiga. Anledningen till detta är för att man tänder att en hård tandborste kommer ta bort med plack, men borstarna fungerar egentligen precis lika bra. En hård tandborste kan istället skada ditt tandkött ordentligt.