De allra flesta människor är väl medvetna om vad rökning har för negativa effekter på vår hälsa. Man får sämre kondition och kan utveckla många allvarliga hjärt- och lungsjukdomar. Utöver detta så skadar rökningen även våra tänder och tandkött och detta sker faktiskt på mer än bara ett sätt.

De vanligaste problem som tänderna hos en rökare får stå ut med är missfärgningar. Missfärgningarna kan vara gula, men i vissa fall även ses som bruna fläckar. Även lagningar kan missfärgas rätt ordentligt och ger då ett estetiskt oattraktivt utseende och känslan av en ofräsch mun.

Vidare på listan över negativa effekter hittar vi såklart andedräkten. Andedräkten hos en rökare behöver inte specifikt lukta rök, även om den gärna gör det direkt efter man har tagit några bloss. Lukten stannar kvar länge i munnen och kan i många fall ge en väldigt besk och obehaglig lukt. Det finns naturligtvis problem som är värre än missfärgade tänder och dålig lukt. Rökning kan skapa cancer i munnen, men även ge tandlossning och skapa problem för smak- och luktsinne. Om du vill ha hjälp att sluta röka kan du vända dig till din tandläkare i nacka eller annan mottagning som du trivs bra med.

Just det här med tandlossning är vanligt förekommande och drabbar rökare i en mycket tidigare ålder än hos en icke-rökare. Det kan vara svårare att upptäcka en inflammation av detta slag, eftersom tandköttet hos en rökare inte rodnar på samma sätt. Ett rött och irriterat tandkött är annars det första tecknet på att en inflammation är på gång, men rökare har en sämre blodcirkulation vilket gör att tandköttet är ljusare än hos icke-rökare. Den ljusare färgen gör att en inflammation kan få tandköttet att få en normal färg, vilket då gör det svårt för tandläkaren att upptäcka problemet och ge behandling i rätt tid.