Människor lägger inte allt för stor koncentration och fokus på sina tänder, även om man kanske är väldigt mån om sin tandhälsa och gör regelbundna besök. Få människor är medvetna om vad en tand faktiskt är uppbyggd av och föreställer sig istället att tanden innehåller samma typ av material hela vägen igenom.
Tandens uppbyggnad kanske inte är något som är speciellt intressant, om man inte planerar att bli tandläkare eller tandsköterska naturligtvis. Det kan dock vara bra att vara införstådd med hur tanden är uppbyggd, för att på lättare sätt förstå sin tandläkare eller förstå sin kropp.
Sammanlagt kan man säga att det finns 8 stycken “lager” på tanden. Alla friska tänder består av något som kallas för krona och rot. Kronan är naturligtvis den del av tanden som är synlig och det hårda skalet som vi tuggar med är det som kallas för emalj. Till skillnad från många andra vävnader som kroppen har är emalj den som är absolut hårdast. Den kan utså mycket påfrestning, men kan självklart även bli skadad eller sliten om det vill sig illa.
På en frisk tand och i ett friskt tandkött så ska emaljen kunna gå hela vägen ner till tandköttet.
Vi dyker djupare ner i tanden och efter det hårda skalet så möts vi av tandbenet. Tandbenet kan också kallas för dentin och är den mjukare kärnan som kallas för pulpan. När karies når ner till pulpan kan det bli mycket smärtsamt, eftersom pulpan är fylld med blodkärl och nerver.
Därefter hittar vi ett litet område svid namn tandhals och efter tandhalsen så hittar vi tandens fäste som består av flera olika vävnader och rötter. Tandköttet är naturligtvis en del av fästet, men så är även rotcement och rothinnan som vi har. Rothinnan är de små trådar som är direkt kopplade till våra käkben och som håller tanden på plast.